jag har sett hantverket på nära håll

image

Vad är ett gott hantverk? Vad är ens ett hantverk? Skulle du säga att dina jeans är ett hantverk? Spelar det någon roll var de är tillverkade? Av vem?

Under Upmarket pratade jag med många om min garderob och hur mycket kläder vi har undanstoppade utan att använda. Ett kort samtal som inte handlade om detta har dröjt sig kvar. Det handlade om just hantverket. Vad gjorde jag på en marknad med konsthantverk när jag inte hade hantverkade saker? Kanske var det provocerande att jag inte gjort det själv? Kanske var det att tillverkningen (hantverkandet?) var gjort av någon anonym? Av okända händer. Kanske var det provocerande att mitt hantverk denna gång inte bestod i skapande av nya saker utan snarare av nya (eller egentligen, begagnade) tankar. Är en tanke ett hantverk?

Jag funderar på vilken kraft det ligger i kunskapen i handen. För visst kan det vara värt att fundera lite över. Det finns så mycket kunskap och den värderas så olika. Vem bestämmer det värdet?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *