i mötet med en gravgravör

img_4989.jpg

Jag renoverar en grav, eller egentligen målar jag i texten som på vissa ställen funnits där ingraverad i stenen över hundra år. Idag när jag satt och fyllde i lilla Ingegärds namn kom en, vad jag gissar pensionerad, gravgravör förbi. Hon tyckte det var så fantastiskt att det var en kvinna som valt samma yrke som hon hade under tjugo års tid. Nåja nu är väl detta yrkesval ytterst tillfälligt för min del men vi kunde byta några ord om hennes erfarenheter av stenar och känslan av att utföra ett viktigt arbete. Så beundrade vi hur det här hantverket utfördes förr, där varje bokstav, varje siffra höggs för hand. Precisionen i varje A, varje B. Hur de är till synes identiska men vid en närmare titt så ser man den lilla skillnaden som blir av handen. Hur det ena A:et är något djupare än det andra och det ena B:et något bredare än det andra. Skillnaderna som knappt syns men ändå är det som gör stenen levande. 

Det är ju det där med handen. Att röra vid historien.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *