kalkoner, ränder och klimat

img_5289.jpg

I helgen hände det. Under förra årets Musikhjälpen auktionerade jag ut en dag i ateljén. Anna tog hem vinsten i budgivningen till den klimatsmarta textildagen, i söndags var det så dags.

Anna med mamma hade kollat runt hemma vad det fanns för textilier som kunde göras om och kom till Riksdalersgatan med några stuvar tyg. Ni vet de där stuvarna som blir över när gardinerna och byxorna är färdigsydda. Så i söndags var det dags att ge dessa stuvar nytt och fortsatt liv, valet föll på tryckramarna och färgburkarna. Så förutom att förvandla två spillbitar till vad som ska bli en gardin med kalkoner i parad och kuddfodral med ränder fick Anna och hennes mamma testa det uppslukande hantverket screentryck.

img_5291

Lite andra tips och trix fick de med sig på vägen också. Vad kan man hitta på för att förlänga livet på sina textilier? Ja till exempel:
@Har tröjan eller duken fått en fläck? Tryck något över fläcken. Eller kanske runt?@Förnya kuddar och handdukar med ett tryckt mönster eller en figur istället för att köpa nya. Kanske lite brodyr?
@En t-shirt eller ett linne kan lätt bli en påse/väska genom att sy eller knyta ihop nederkanten. Se tex de här YouTubefilmerna.


@Ett påslakan som går sönder i toppen gå att vända genom att sy ihop öppningen och öppna och fålla i vikningen.
@Och såklart! Lappa och laga. Stoppa strumpor så att det syns eller sätt en virkad duk som lapp på jeansen. Fantasin sätter gränserna för hur synlig en lagning kan bli.

Till vi hörs igen, god fredag, laga väl och inspireras av helgens workshopare!

img_5275

img_5286

img_5287

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *