krapp, koschenill och så lite trosor

IMG_7317

I början på juli var jag en vecka på Sätergläntan och startade min resa i naturlig färgning. Vi var en glad samling färgare som repade löv, blötlade krapprötter och höll temperaturen för brinnande livet en hel vecka. Allt under ledning av fantastiska Mia Olsson. Det var strålande!

IMG_7267

IMG_7300

IMG_7354

Det är något magiskt med färgbad. För flera år sedan praktiserade jag på GöteborgsOperans patineringsavdelning. Där fick jag för första gången färga textil på annat sätt än färliga lösningar i tvättmaskinen, jag ville aldrig sluta. Även då var jag i goda händer av en Mia (Persson denna gång) som du för övrigt kan träffa och handla flamfärgade garner av på Upmarket i augusti. Då var det olika former av syntetiska färgpigment precis som det var under min utbildning på Hdk. Att färga med det du hittar i naturen kräver ett annat tankesätt än att färga med de numer konventionella syntetiska pigmentpulvren. Här gäller det att styra och manipulera materialet snarare än att kunna räkna procent.

IMG_7270

IMG_7403

Nog säger väl fördomen att växtfärgning bara ger bruna eller möjligen gula garner, definitivt inte knalliga. Men se tji fick alla vi som tänkte så, ser bara vilka karameller vi fick till. Åtta av dessa fina fick jag packa med mig hem förutom de värdefulla trådar till provkartoteket, över sextio ljuvliga nyanser. Ja, sen blev det några färgade trosor också, de kommer jag berätta mer om en annan gång.

Färg och frid denna grangrå dag!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *